Lise Nørgaard og borgerskabet

Skulpturen af Lise Nørgaard blev opsat i 2010 af Roskilde Vejlaug ved stedet, hvor byens ældst kendte rådhus lå.

Som journalist og ikke mindst som forfatter har Lise Nørgaard spiddet provinsborgerskabet ligesom forfatteren Gustav Wied et halvt århundrede før.

Men i modsætning til Wied havde hun fra barnsben haft nærkontakt med det lokale borgerskab gennem sin far Harry A. Jensen, der var en af de mest markante skikkelser i Roskildes erhvervsliv, og hun langer ud efter mandsvældet i samfundet – mens Gustav Wied jo stod for det modsatte.

Den unge købmand

Lises far kom til byen i 1916 og oprettede en købmandsbutik i Algade over for Hestetorvet. Gennem sine studier i udlandet vidste han meget om vin, og det var det første, han slog sig op på. I 1919 oprettede han sammen med Oluf Christensen en grossistvirksomhed udi købmandsvarer i Jernbanegade 12. Han blev eneejer i 1922  og fortsatte virksomheden under navnet Christensen & Jensen.

Matadoren

Forretningen voksede sig stor, og det samme gjorde Harry A. Jensens indflydelse på det lokale handelsliv. Han blev formand for Roskilde Landbobank og indtog en lang række andre betydningsfulde poster. Firmaet leverede varer til en masse små købmandsforretninger i byen og i oplandet omkring, hvor forbuddet med at drive handel indenfor ti kilometer fra bygrænsen var blevet ophævet i 1920. Patriarken herskede både i familien og i firmaet med sit iltre temperament. Han havde et fremragende handelstalent, men de mange ansatte i firmaet frygtede deres chef. Genkender vi hovedpersonen i en kendt TV-serie?

Kun en pige – og én til

Lise Nørgaard blev født i 1917, og søsteren Gerda snart derefter. Faderen var skuffet og rasende over kun at få piger, og han blev først tilfreds, da sønnen Kai kom til som den oplagte arvtager til firmaet. Lise Nørgaard beskriver tidens kvindesyn i sine erindringsromaner ”Kun en Pige” og ”De sendte en dame”

Selskabslivet

Familien flyttede i villa på Skovbovængets Alle 28 i 1928. Her udøvedes en del af provinsborgerskabets selskabelighed, hvor Lise Nørgaard oplevede de mange personligheder, der med deres vidt forskellige karaktertræk kom til at fylde hendes bøger og manuskripter. TV-seriens Fru Møghe, Kristen Skjern, Røde og Fede og alle de andre har hold i virkelige personer fra kredsen omkring familien Jensen, høj som lav.

Det kan du i app'en